Rodinný dům v Žebětíně

Projekt: 2008

Kolaudace: 2011

Popis:

Vlastní dům je tvořen dvoupatrovým téměř kvadratickým kubusem s přístavkem vstupního zádveří. Hlavní hmota domu je pak v obou podlažích prořezána velkými lodžiemi. Existující hmotová kompozice je sice jasným svědectvím doby svého vzniku (80. léta dvacátého století), 

ale už pouhým "vyladěním" proporcí a pozic okenních tvorů a korekcí materiálového ztvárnění fasád je možno dosáhnout soudobého výrazu stavby.

Nový výraz domu je dále podtržen střídmým, ale kontrastním barevným řešením - bílá fasáda hlavní části domu, tmavě šedý cembonitový obklad zádveří doplněný skleněným obkladem přirozeného zelenavého odstínu se zvýšeným reflexním efektem a černé rámy výplní otvorů. Přiznaná konstrukce nové terasy před jižním průčelím je navržena z ocelových profilů v jejich přirozených barevných tónech (stříbrno-šedo-černá) doplněná napínanými polotransparentními stínícími textilními výplněmi. Zástěna za novým předloženým schodištěm na zahradní straně domuje obložena cembonitovými fasádními deskamistejné barvy jako obklad zádveří. Oplocení a další zídky jsou z pohledového betonu s výplněmi z děrovaného plechu.

Po inovovaném nástupním schodišti se dostáváme do zádveří s předsíňovou stěnou, v jehož "slepém" závěru vzniká pohotovostní šatna. Navazující chodba je doplněna o vestavěnou skříň, zabudovanou do příčky směrem k hostovskému pokoji. Z chodby jsou přístupné samostatná koupelna a WC a velkorysý obytný prostor, který má vlastně charakter obytné haly se schodištěm do patra, na zahradu i suterénního zázemí (garáž, technické místnosti, sklep). Zahrnuje část kuchyňskou, odpočinkovou (obývací pokoj s krbem) a přímo ve svém srdci i jídelnu vymezenou sníženým podhledem, v němž je integrováno variabilní osvětlení. Vzdušnosti této části domu napomáhá před jižním průčelí navazující terasa, která je vybavena zmiňovanými stínícími plachtami a to jak v rovině vodorovné (střešní), tak i směrem do ulice a k sousedovi (intimizující prvek). Na dvorní straně domu je kuchyně přímo propojena se zahradou novým nástupním schodištěm.

V patřese nachází obvyklé privátní místnosti - ložnice, dva dětské pokoje a prostorná koupelna s toaletou. Z chodby, ale i z koupelny a z dětského pokoje je přístup na terasu nad zádveřím, druhý dětský pokoj má k dispozici lodžii.

Součástí našeho řešení celé rekonstrukce byl také projekt interiéru, vybaveného převážně na míru zhotoveným nábytkem, který maximálně využívá původní i nově dimenzované prostory.

Obestavěný prostor: 1060 m3

Rozpočet: 4,2 mil. Kč

Náklady na výstavbu: 8,5 mil. Kč (po dodatečném navýšení rozsahu stavebních úprav, včetně venkovních)

Podlahová plocha: 290 m2

Zastavěná plocha: 160 m2